Pages

Monday 23 July 2012

Ayam Kuzi dengan Nasi Minyak Ganu

Alhamdullilah..... menjadi kali nie menu ayam kuzi yang pertama kali mori buat nie... Mori pernah makan nie masa kenduri kat umah jiran.. sedapnya...nak mintak resepi segan lak.  Ada jiran sorang lagi tu....mak mertua si Ita..  dia pun pandai buat ayam kuzi.. tapi dia guna rempah kuzi.  Masaalah nya nak dapatkan rempah kuzi tu mori tak tau kat mana. Bila mori jumpa resepi kat blog yatie... mori book mark kan.. next time bole buat nie... Ternyata memang sedap...bole repeat semula buat menu nie.... .cuma next time mori tak mau letak kacang badam.  Kesian lak kat adda yang tak mau makan kacang...sensitif ngan kulitnya.  Terima kasih kat yati kerana kongsi kan resepi nie....minta izin mori salin kan resepi tu di sini yer. 

Mori padan kan Ayam Kuzi nie ngan Nasi Minyak Ganu dari dapur Masam Manis.  Mori pernah buat Nasi Minyak...lebih kurang cam nie juga resepi nya.  Cuma perbezaannya kat bawang dan halia ... yang dalam resepi ni di mayang.. yang biasa mori buat blend aje.  Tapi apa pun kalau cukup bahan2 nya..garam nya.. rempah ratus nya..tentu nasi menjadi sedap kan.  Terimakasih pada Azlita kongsi kan resepi tu di sini untuk kami mencuba.  Izin kan mori salin resepi tu disini yer. 

Resepi Ayam Kuzi 

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam yang di potong 12, di cuci dan toskan.
3 ulas bawang putih tumbuk dan sedikit kunyit untuk goreng ayam.
(mori guna kunyit hidup... bila goreng..bau nya wangi sampai  luar rumah)

Bahan A
3 sudu besar minyak sapi
1 cawan susu cair
1 cawan kismis hitam (mori tak letak...kehabisan stok)
1 1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan badam cincang
3 sudu makan tomato puri
garam dan gula secukup rasa
minyak secukupnya utk goreng ayam

Bahan B (Kisar)
20 tangkai cili kering/ 1 cawan cili kisar
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras

Bahan C (Rempah Kuzi )
2 sudu makan ketumbar*
1 sudu makan jintan manis*
1 sudu makan jintan putih* (* di sangai dan kisar kering)
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 btng kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
5 tangkai bunga cengkih

Cara Memasak
  1. Bersihkan ayam. Gaulkan garam , kunyit dan bawang putih tumbuk. Goreng hingga kekuningan pada kedua-dua bahagian dan angkat.
  2. Masukkan ayam ke dalam periuk, masukkan semua bahan A , bahan B (kisar) dan bahan C rempah kuzi.
  3. Tutupkan periuk dan masak dengan api yang kecil. Masak hingga ayam empuk.
  4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Boleh tambah buah tomato yg di belah 6. (mori lupa letak tomato...tapi rasa dh cukup sedap)
  5. Sekiranya dah cukup rasa, tutup api dan hidangkan.
  6. Sedap di makan bersama nasi kegemaran.
Bawang goreng nie mori sediakan sendiri... biasa nya beli aje ...  tapi kali nie.. sebab bersemangat nak masak ayam kuzi nie... mori buat sendiri bawang goreng nie...bukannya susah pun.. cuma hiris halus2..pas tu goreng.



Resepi Nasi Minyak Ganu

By: Kak Noor Masri
Rujukan : Coretan Dari Dapur

3 cawan beras basmathi
4 1/2 cawan air ~ jika guna beras lembut kurangkan air atau mengikut kesesuaian beras
1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil garam
pewarna kuning
2 helai daun pandan ~ disimpul
 
Bahan Tumis
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar marjerin
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inc kulit kayu manis
1/2 inc halia ~ di mayang
3 ulas bawang merah ~ dimayang
1 ulas bawang putih ~ dimayang

Beras dicuci kemudian di toskan airnya. 
Panaskan minyak sapi dan marjerin dalam periuk.
Masukkan bahan tumis
Tumis hingga naik bau atau warna kekuningan
Masukkan beras dan daun pandan.
Kacau sekata
masukkan air dan susu
Tanak hingga nasi kering
Kemudian titikkan pewarna kuning
biarkan seketika.
Kemudian gembur nasi menggunakan garfu

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...